Vendéglátó verseny 2016

 

Örömmel  és nagy várakozással vettünk részt a Nyíregyházi SZC Bencs László Szakiskolája által meghírdetett II. Szakmai vendéglátós tanulók csapatversenyén . A felkészülés során minél közelebb kerültünk a verseny időpontjához, annál jobban izgultak a csapattagok.      

 Ferenczi Éva és Vass Beatrix, a két végzős pincér tanuló-val már a versenyfelhívás után elkezdtük a felkészülést iskolánk újonnan felszerelt kabinetében. Mivel a versenykiírás szerint a helyszínen kellett egy előre összeállított étel –és italsorra megteríteni, sokat gyakoroltuk a díszteritést, odafigyelve a terítés menetének pontos betartására, az eszközök helyes megválasztására, azok tisztaságára. Az asztali ikebana is (, ami nagyon fontos egy díszterítésnél) a tavaszt varázsolta az asztalra, ami a szakoktatókból álló zsűri tetszését is elnyerte.  A tanulók elméleti tudását is próbára tették a zsűritagok, mivel az étel-és italsorról feltett kérdésekre is tudni kellett válaszolni. Figyelték a verbális és nonverbális készséget, a megjelenést, az egyéni felszerelést is.

A csapat szakács tanulója Tóth Roland volt, akinek a megadott alapanyag mennyiségből kellett szabályos, jó ízű, egyforma és minél több palacsintát sütnie, majd az előkészített töltelék választékból és díszítő elemekből álló nyersanyag kosárból kellett egy adag palacsintát betölteni, esztétikusan, - a mai szakmai követelmények szerint- kitálalni és díszíteni. Mivel Roland is sokat gyakorolt a gyakorlati munkahelyén, kitett magáért így nagyban hozzájárult a csapat sikeréhez.

Mert siker volt ez a javából, mivel csapatunk elhozta a legelőkelőbb I. helyezést.

Gratulálunk a szervezőknek, mert a verseny jól előkészített, nagyon színvonalas volt.

Aki részt vett a versenyen, az sokat tanult a másik csapattól, a szakértő zsűritől, szokta a vizsga menetét és hangulatát. Egyszóval a versenyen mindenki nyertes volt!

Köszönjük, hogy részt vehettünk!

Szakács Pál
szakoktató