Spanyol pályázat

 

Az Empíria Európai Tanácsadó Nonprofit Kft. konzorciumi partnereként az MSZC Kállay Rudolf Szakközépiskolájának három Szociális gondozó és ápoló tanulója   2016. október 8. és október 29. között három hetes szakmai gyakorlaton vett rész a spanyolországi Mortilban. Kovács Katalin, Szabó Noémi 11. évfolyamos, és Kóródi Dzsenifer 10. évfolyamos tanulók 2016. október 8-án érkeztek meg a szakmai gyakorlat helyszínére. Rövid beszámolójuk itt olvasható:

A repülőgép 2016. október 8-án indult Ferihegyről. Szerencsére minden probléma nélkül érkeztünk meg Aprosmoba. A szakmai gyakorlat helyszíne a szálláshelyünkhöz nem túl messze, egy enyhe értelmi fogyatékosok nappali intézményében volt. A munkaidő reggel fél 9-től délután 5 óráig tartott. Ez idő alatt valamennyi munkafolyamatba bekapcsolódtunk, segítettünk a gondozottak ellátásában. Az ebéd után a helyi szokásoknak megfelelően sziesztát tartottunk. Ekkor lehetőségünk volt a gondozókkal való kommunikációra, tapasztalatcserére, valamint egy kávé, vagy tea elfogyasztására. Az ottani dolgozók nagyon kedvesek, szimpatikusak és együttműködőek voltak. A nyelvi akadályokat viszonylag könnyen sikerült áthidalnunk. Néhány alapkifejezést a még az itthoni spanyol nyelvtanfolyam során sikerült elsajátítanunk. Ezen kívül a fordító program és a szótár is segítségünkre volt. Nagyon értékes tapasztalatokra sikerült szert tennünk az ottani szociális intézmények működésével kapcsolatban.

A szakmai munkán túl kirándulásra és szabadidős programokra is jutott időnk, főként hétvégén. Többször eljutottunk a spanyol tengerpartra, szurkolhattunk egy spanyol focimeccsen is. Két kisebb hegyi faluban is jártunk. Capileiraban láthattuk a Siera Nevada hegycsúcsát, majd a Földközi tenger természeti kincseit is megcsodálhattuk a Bubió nevű faluban.

A spanyol kultúra, és az ételek szokatlanok voltak a hazaiakhoz képest. A spanyolok tőlünk jóval kevesebb fűszert, de több cukrot használnak az ételeik ízesítésére. Egy helyi specialitást, a Csurroszt is megkóstoltuk. Ez egy sült tészta, amit kávéval vagy csokoládéba mártva lehet fogyasztani.

Az ott eltöltött idő nagyon gyorsan eltelt. Az intézmény lakóitól nehezen váltunk meg, hisz a rövid idő ellenére nagyon közel kerültünk egymáshoz.

Igen értékes szakmai tapasztalatokkal, történelmi, kulturális, gasztronómiai ismeretekkel és felejthetetlen élményekkel értünk haza. Ezúton köszönjük meg a lehetőséget az Empíria Európai Tanácsadó Nonprofit Kft-nek, valamint iskolánknak, hogy támogatásuk által megismerhettük a spanyolok kultúráját, életkörülményeit, és a szociális gondozás ottani sajátosságait.

 

Szabó Noémi, Kovács Katalin és Kóródi Dzsenifer