Rólunk 2021-02-02T10:46:11+00:00

Igazgatói köszöntés

“A holnap azoké, akik ma készülnek fel rá.”

/Malcolm/

Szeretettel köszöntöm az Mátészalkai SZC Kállay Rudolf Szakközépiskolájának honlapján!

Iskolánk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korábbi megyeszékhelyén, a Pszichiátriai Szakkórházáról és a harangodi dombok Makovecz által tervezett épületeiről ismert Nagykállóban található, Nyíregyházától 14 kilométerre. A Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakközépiskolája 25 éve működő iskola a város központjában. Az elmúlt évek alatt az iskola több átszervezésen és fenntartóváltáson is átesett.

Iskolánk a nevét az ősnemesi Kállay családból származó Dr. Kállay Rudolf főorvosról kapta. Kállay Rudolf sebész, főorvos, a nyíregyházi Erzsébet Közkórház első igazgatója, a később róla elnevezett orvosi szakkönyvtár alapítója volt, aki példaértékű munkát végzett az egészségügy területén. A család leszármazottjaival ma is élő kapcsolatunk van.

Iskolánk 2016. szeptember 1. óta szakközépiskola, ahol nappali rendszerű képzést és esti munkarendben felnőttoktatást folytatunk. A szakképző osztályok mellett a 2017/2018. tanévben elsőként Szakképzési HÍD programban is sikerült csoportot indítanunk. A jogszabályi változások kedvezően befolyásolták az elmúlt időszak létszámadatait. A második szakma ingyenesen történő megszerzésének lehetőségével sok tanulót sikerült megnyernünk a felnőttoktatásban meghirdetett szakmáinkban. Ezen túl lehetővé vált számunkra, hogy tanulóink a három éves szakmai képzést követően két év alatt érettségit is szerezhessenek iskolánkban.

Az elmúlt évek szakképzési reformjai iskolánkat is elérték, de a névadó, Kállay Rudolf szellemisége, az iskolai hagyományok, a pedagógusok lelkesedése, következetessége mindenkor biztos pontként szolgál. Diákjaink iskolánkból olyan szilárd alapokat és útravalót vihetnek magukkal, amelyre építhetnek az életben.

Intézményünk sikerének a kulcsa, hogy folyamatosan törekszünk a munkaerőpiac elvárásainak megfelelni, így a profilunkhoz illeszkedő hiányszakmákban képezünk tanulókat. Olyan szakmákat oktatunk, amire a munka világában igény mutatkozik, így a nálunk végzett tanulók jelentős része el tud helyezkedni.

Fontosnak tartjuk, hogy az intézménybe kerülő diákok iskolánkon belül lehetőséget kapjanak az egymásra épülő képesítések megszerzésére, külső képzők bevonása nélkül. Diákjaink 9. évfolyamon az iskolában teljesítik a szakmai gyakorlatot, a felsőbb évfolyamokon tanulók tanulószerződéssel gazdálkodó szervezeteknél szerezik meg a szakma gyakorlásához szükséges gyakorlati tapasztalatot. A hiányszakmákat tanulók Szabóky Adolf ösztöndíjban részesülhetnek, mely a tanulmányi eredménytől függően 10-35 ezer forintig is terjedhet.

Az iskola szellemiségét az itt tanítók, a diákok és a szülők együttese alkotja. Hisszük és valljuk, hogy a szakmát csakis szeretettel, maximális hozzáértéssel és hivatástudattal lehet jól művelni. Intézményünk biztosítja, hogy tanulóink képességeiknek, érdeklődésüknek, személyiségüknek megfelelő módszerek alkalmazásával tanulhassanak.

A gyermekbarát, családias, szeretetteljes légkör tanulóink képességeinek kibontakoztatását, személyiségfejlődését segíti. Értékes, nyitott iskola a miénk: tartalmi-szakmai gazdagsággal, a diákélet sokszínűségével, az újdonságok iránti fogékonysággal felvértezve.

Küldetésünk, hogy az intézmény rendelkezésére álló valamennyi eszközzel, újabb erőforrások folyamatos feltárásával és bevonásával minőségi szolgáltatást biztosítsunk a szakközépiskolai és felnőttoktatás területén a térség lakossága számára.

Törekszünk arra, hogy az innen kikerülő diákok a társadalom hasznos tagjaivá váljanak és büszkék legyenek iskolájukra. Bizakodva nézünk a jövőbe, mert hisszük, hogy a társadalom stabilitása miatt a hozzánk hasonló szakközépiskolákra nagy szükség van a kétkezi munka becsületének visszaállításában.

Látogasson el hozzánk személyesen, várjuk szeretettel!

Péter István

Intézményvezető

Mátészalkai SZC Kállay Rudolf Szakképző Iskola

Elhivatotság a minőségi képzés iránt.

Több mint 20 éves szakképzési múltra visszatekintő intézményünk egy nyírségi kisváros szakiskolája, a volt megyeszékhely, Nagykálló városában. Az iskola épülete a város központjában helyezkedik el, kb. 100 méterre a város főterétől.

Névadónk 2000 óta Dr. Kállay Rudolf orvos és kórház-igazgató, nagykállói ősi földbirtokos család leszármazottja. A minden évben megrendezésre kerülő Kállay Emlékhéten kerül átadásra a Kállay és Ilosvay díj, melyeket egy-egy az iskolai életben aktívan résztvevő illetve jó tanulmányi eredményű tanuló vehet át.

A korszerűen felszerelt intézményünkben az oktatást barátságos tantermek, szaktantermek, tanműhelyek, idegen nyelvi szaktantermek és színvonalas külső gyakorlati helyek segítik. Évtizedes iskolai hagyományok ápolása mellett színes programokkal tesszük családiassá a diákéletet. Tanévnyitó, Tanévzáró. Verébavató. Ünnepi megemlékezések. Kállay Emlékhét. Mikulás, Karácsony, Farsang. Sportversenyek. Diáknap. Szalagavató, Ballagás. Szakmai versenyek. Tanulmányi kirándulások. Egészségnap.

Diákjainkkal szép szakmai sikereket érünk el megyei és országos megmérettetéseken egyaránt. 25 fős tanári karunk fiatalos lendülettel motiválja a diákságot, hogy bátran álljanak helyt a különböző versenyeken.

Intézményünk 2015-ben a Mátészalkai Szakképzési Centrum tagja lett.

KÉPZÉSEINK
0
Végzett diák
0
Képzés
0
Tanár
0
Diák

NÉSZERŰ KÉPZÉSEINK

2018-10-15T13:28:10+00:00

Női szabó

A női szabó feladata műszaki dokumentáció alapján, sorozat-és méretes női ruházati termékek, ágynemű, függöny, lakástextíliák készítése, ruházati termékek átalakítása, [...]

2020-03-12T13:39:15+00:00

Eladó

A kereskedő különböző árucikkek beszerzésével és értékesítésével foglalkozik. Az eladó legfontosabb feladata a vevők kiszolgálása. Ezen kívül részt vesz [...]

Képzések

Kapcsolat

4320 Nagykálló, Kossuth út 8.

Phone: +36 42 263 435

Web: Kallay

Legutóbbi bejegyzések