Rendőrkutyás bemutató

 

Rendőrök kutyás bemutatója a Kállayban

A november eleji szürke hétköznapokat iskolánkban egy nem mindennapi gyakorlati bemutató színesítette. A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Rendőr Főkapitányság bűnügyi technikai szolgálata látványos bemutatóval ismertette a drogkereső kutyák tevékenységét, alkalmazásuk lehetőségeit.

Egy németjuhász, egy belga juhász és egy sicu parádés bemutatót tartott az iskola tornatermében kábítószer – és bombakeresésből, alaki gyakorlatokból.

Betekintést nyerhettünk a bűnügyi kutyás szolgálat tevékenységébe, megismerkedtünk a Nokedli névre hallgató németjuhásszal, aki egy sintértelepről került a rendőrséghez és kiváló érdemeket szerzett a bűnüldözésben és drogkeresésében.

Megtudtuk, hogy a kutyák képesek kilométereken át követni az elkövetőt, eltűnt személyeket, hullákat és kábítószert keresni. Egy jól kiképzett ebnél nincs alkalmasabb a drogkeresésre, így ezek az állatok igen hasznos segítői a rendfenntartó szerveknek.

A bemutató végén egy Dönci névre hallgató fehér sicu érkezett gazdája vállán. Érdeklődéssel vártuk, hogy ez a kis öleb mit tud mutatni. Gazdája elmondta, hogy bár kinézete alapján akár lehetne játékkutya is, ő egy bombakereső, amit gyorsan be is bizonyított számunkra.

Köszönjük a rendőrség munkatársainak a közreműködését, valamint iskolánk bűnmegelőzési tanácsadójának, Gazdag Józsefnek a bemutató megszervezését.

K.R.Sz.